norkem - Your first link in the chemical chain

11.07.2024

Küresel talep yükselirken Sıfır Kalorili Fiber Katkı Maddesi üretimine hız veriyoruz >

Norkem, Galam ile arasındaki anlaşma gereği son üç yıldır GOFOS'u Birleşik Krallık ve Avrupa'da dağıtmaktadır.   Bu sırada GOFOS yeni çıkan bir gıda katkı maddesi olmaktan çıkarak şeker ikamesi, lif zenginliği ve prebiyotikler açısından göz kamaştırıcı bir trend yakaladı ve buna paralel olarak Galam da 2024 yılının sonuna kadar yeni tesisinin açılışını yaparak üretimini ikiye katlamayı planlıyor. 

Özelliklerine baktığımızda GOFOS'un bu başarısının bir tesadüf olmadığını kolayca anlayabiliriz.  GOFOS temel olarak çözünebilen tatlı bir liftir.  Daha teknik olarak açıklamak gerekirse kısa zincirli frukto-oligosakkarit veya kısaca sc-FOS'tur. Şeker pancarı dâhil bitkilerden üretilen bir fruktan sınıfıdır.

Sc-FOS molekülleri beslenme açısından oldukça ilgi çekicidir. Bunlar fruktoz molekülü zincirlerinden meydana gelen kompleks karbonhidratlardır, dolayısıyla tadı tatlıdır. İnsan bağırsaklarında sindirime direnecek kadar kompleks bir yapıdadır ve bu nedenle lif olarak sınıflandırılmaktadır. Sindirilemiyor olması, tüketildiğinde çok düşük kalorili olduğu anlamına gelmektedir. Ancak, bağırsak florası tarafından fermente edildiğinden prebiyotik olarak sınıflandırılır. 

Bu da tek bir molekülün pek çok özelliği olduğunu ortaya koyar: bitki bazlı, düşük kalorili, düşük glisemik indeksli, prebiyotik ve tatlı!

Şekeri kesiyor, lifleri artırıyor

Son bir kaç yıldır, genel olarak sc-FOS ürünleri ve özellikle de GOFOS üzerinde toplanan tüm bu ilginin sebebi bu.   Besin yönünden baktığımızda, insanların beslenmesinde çok fazla şeker bulunmasına karşın yeterli miktarda lif yer almadığı yönünde çok sayıda kanıt sunulmaktadır. GOFOS tek bir ürünle her iki soruna da çözüm getiriyor.

Lifli beslenmenin, insanları kalp hastalıklarına, inmelere, tip 2 diyabete ve bağırsak kanserine ve çok daha fazlasına karşı koruma konusunda önemli bir rol üstlendiği uzun süredir kabul edilmektedir. Araştırmalar neticesinde insan bağırsaklarının karmaşıklığı çözüldükçe ve sağlıklı bir bağırsak florasının insan sağlığının hemen hemen her alanında önemli bir rol oynadığı kanıtlandıkça liflerin önemi her geçen gün daha iyi anlaşılacaktır. Buna karşılık, Birleşik Krallık'ta yaşayan yetişkinlerin %90'ının hâlâ yeterince lifli beslenmedikleri tespit edilmiştir.

Bu sorunun çözümü için, sevilen ve günlük tüketilen gıda ürünlerine gıda katkı maddesi olarak daha fazla lif eklenmesi yönünde önemli bir kamu sağlığı baskısı oluşmaktadır. Ancak, bu durum ürünlerin tatları açısından zorluklar üretiyor.

İşte tam bu noktada GOFOS gerçek bir oyun değiştirici olarak karşımıza çıkıyor. Beyaz şekerin yaklaşık yarısı kadar tatlı bir tat profiline sahip bir fruktan olarak; fırınlanmış ürünler, çikolata, tatlılar, kahvaltılık gevrekler, spor ve sağlıklı beslenme barları dâhil birçok tatlı gıda ürünü için kullanıma hazır bir katkı maddesidir. Aynı zamanda, bu üründen çifte fayda sağlıyoruz. İlave olarak, prebiyotik lifler alıyoruz. Bir şeker ikamesi olarak, tattan ödün vermeksizin kalorileri kesiyoruz.

GOFOS üretim artışının sağlayacağı potansiyelden ve bu benzersiz gıda katkı maddesini çok daha fazla sayıda müşteriyle buluşturabilecek olmaktan dolayı heyecanlıyız. Daha fazlasını öğrenmek için lütfen gıda ve içecek satış ekibimizle iletişime geçin.