norkem - Your first link in the chemical chain

12.09.2024

Formik Asit: Doğanın 'Çalışkan Karınca' Kimyasalı >

Formik asidin adında harika bir uygunluk var. Latince'de "karınca" anlamına gelen kelimeden türetilmiştir. 17. yüzyıl doğa bilimci John Ray, karınca ısırıklarının neden bu kadar acı verici olduğunu araştırırken bu bileşiği "keşfetmişti.

Ancak ilk kez izole edilmesinden bu yana, formik asit, endüstriyel kimyasallar arasında gerçek bir çalışkan karınca olduğunu kanıtladı. Tarımdan tekstil üretimine, ilaçlardan genel kimyasal işlemeye kadar formik asit, yılda 870 kilotonu aşan ve giderek de artan üretim ile dünya çapında en çok yönlü ve en çalışkan maddelerden biri olarak öne çıkıyor.

Norkem olarak, dünya genelindeki müşterilerimizden gelen taleplerin de istikrarlı bir şekilde arttığını fark ettik. Saf formik asit ile kalsiyum format ve sodyum format gibi bileşiklerin büyük miktarda satışları, ilgili tüm ürünlerin stoklarını artırmamıza neden oldu.

Formik Asit Nedir?

Formik asit, çift bağlı karbonil (C=O) ve hidroksil (OH) molekülleri etrafında oluşan bir organik bileşikler ailesi olan, en basit karboksilik asittir. Karboksilik asitler, zayıf asitler olarak sınıflandırılır ve oldukça reaktiftir. Biyolojide, amino asitlerin ve proteinlerin oluşumunda kritik bir rol oynarlar.

Formik asit, sadece karıncalar tarafından değil, aynı zamanda birçok başka böcek türü tarafından da savunma amacıyla üretilir. Formik asit, sodyum formata sülfürik asit uygulayarak veya karbon monoksit ve alkol arasında katalize edilen bir reaksiyon yoluyla sentetik olarak üretilir.

Formik Asit Ne İçin Kullanılır?

Formik asidin en eski ve en bilinen kullanım alanlarından biri deri tabaklama endüstrisidir. Deri işleme işlemi başlamadan önce deriyi "tuzlama" işleminde, derinin kirlerini gidermek için kullanılır. Ayrıca, tekstil boyama işlemlerinde bir indirgen madde olarak kullanılır. Boyanın kumaşa sabitlenmesine yardımcı olarak, boyanın stabil kalmasını, akmamasını veya hızla solmamasını sağlar. Formik asit aynı zamanda bitiş işlemlerinde de (finisaj) bir bileşen olarak kullanılır.

Tarımda, formik asit geniş çapta bir mantar ilacı olarak kullanılır ve mahsulleri korur. Silaja eklenerek, istenmeyen mantar büyümesini önler ve fermantasyonu iyileştirir, böylece daha iyi bir besin profili elde edilir. Ayrıca hayvan yemlerinde koruyucu olarak da kullanılır.

Formik asidin diğer kullanım alanları arasında; kauçuk üretiminde bir pıhtılaştırcı olarak, endüstriyel ekipman temizleyicisi ve kireç çözücü olarak görev yapması yer alır.  Ayrıca arıcılıkta, keneleri kontrol etmek için kullanılır.

Formik asidi, en yaygın %85 konsantrasyonundan daha spesifik uygulamalara yönelik formülasyonlara kadar çeşitli şekillerde ve bileşiklerde sağlıyoruz. İhtiyaçlarınızı görüşmek ve size nasıl yardımcı olabileceğimiz konusunda bilgi almak için satış ekibimizle iletişime geçin.